FAROLS EN LA FOSCOR

L'altre dia contemplàvem per primera vegada, amb el nostre telescopi, les quatre llunes de Júpiter. Fou Galileu qui descobrí, fa uns quatre cents anys, aquest espectacular sistema de llunes i se sol considerar aquest esdeveniment, històricament parlant, com una fita importantíssima de la revolució científica que acabaria desplaçant-nos del centre de l'univers.


Per desgràcia, massa a sovint fa la impressió que d'aleshores ençà estem cada dia més descentrats i que en compte de comprendre millor qui som i quin és el nostre lloc a l'univers ens sentim cada vegada més perduts i desorientats. A cadascun de nosaltres ens correspon tornar a interpretar l'univers sencer des de nosaltres mateixos per a establir, així, el nostre propi sistema planetari. Però la majoria de nosaltres quedem perduts enmig de l'univers, com un cometa que vaga sense saber on va o com un simple asteroide atrapat entre les innombrables i indiscernibles roques que conformen aquella societat rocosa anomenada cinturó d'asteroides.
Observació de Júpiter i les seues llunes amb un telescopi
Anotacions de Galileu indicant les posicions de les llunes

Segons es conta, en una ocasió, Diògenes el cínic va aparéixer a la ciutat de nit, amb un farol, dient: "Busque un home honest". La frase era una denúncia dirigida als seus veïns, en considerar-los a tots deshonestos -deshonestos amb si mateixos, sobretot-, però potser també era una confessió. És ben difícil reconéixer com s'està de perdut a la vida.


Per això m'agrada tant la festa del farol que se celebra a les escoles Waldorf en aquesta època de l'any. Durant un parell de setmanes els xiquets i xiquetes fabriquen parsimoniosament, amb les seues pròpies mans, un farol de paper, al mateix temps que el dia va fent-se paulatinament més curt i la foscor hivernal va envaint les nostres vides. Qui no se sent aclaparat, en ocasions, per la intensa foscor que ens envolta?


Tot pareix indicar que les nostres criatures també viuen -potser més intensament i tot- aquesta angoixa existencial, aquesta soledat profunda de l'ésser humà. Encara que siga d'una forma totalment inconscient -però no per això menys punyent-, els infants tendeixen a patir -sobretot a la nostra societat actual- un sentiment profund d'abandonament.  

Sense nosaltres, els xiquets i xiquetes són incapaços d'orientar-se emocionalment a la vida. D'ací la importància d'ajudar els nostres fills i filles a buscar-se a si mateixos i a trobar-se. Com encendran i mantindran encés el farolet que ha d'enlluernar-los interiorment? Qui ha de guiar-los als seus primers passos enmig les tenebres de la vida?


Per això és tan important cantar junts: "Jo vaig amb el meu farol i el meu farol ve amb mi, amunt brillen les estrelles i ací baix nosaltres brillem." O també: "Jo porte, jo porte, per l'obscuritat, una llum que em donà el Sol." Cançons senzilles, però plenes de significat, per a tots els qui sabem com n'és, de tènue i oscil·lant, la flama interior de les nostres emocions, de la qual depèn el nostre camí a la vida i la nostra felicitat.


Per tant, cantem... cantem i anem en processó, com els astres, resseguint les nostres òrbites. Perquè malgrat la seua aparença caòtica, la vida, com l'univers, constitueix un verdader cosmos, una realitat ordenada i profundament harmònica. És tasca nostra, en qualsevol cas, encendre el llum que ens ha d'ajudar a descobrir l'ordre que regeix l'univers -el llum de la intel·ligència, com al cas de Galileu-, així com el farol que ens ha de guiar enmig del marasme emocional que enfonsa el nostre món en les tenebres -com reclamava Diògenes.
I una vegada encés, mantindre el nostre farol encés enmig de la foscor, per tal que el llum no s'apague.

Etiquetas: , , ,